Oude ambachten

De wereld van de oude ambachten wordt weer compleet tot leven gebracht in het oerdorp Orvelte. Ontdek de vroegere wereld van de oude ambachten in de ambachten tuin. Er zijn 3 verschillende ambachten die hier worden uitgevoerd, de houtzagerij, de smederij en de klompenmakerij.

De houtzagerij

Het is een ambacht dat op nog slechts weinig plaatsen op deze wijze te bekijken is. De houtzagerij bestaat al sinds circa 1850 . De aandrijving van de zaagmachine ging vroeger door een stoommachine,  later werd dit een Brons dieselmotor. Deze kunt u zien aan de achterkant van deze ambachtelijke houtzagerij. Onze zogeheten horizontale houtzaag stamt uit circa 1850 en er wordt vrijwel dagelijks gebruik van gemaakt. Houtzagen is vakwerk tot op de millimeter, maar het is meer dan een vak. Het is een ambacht dat op nog slechts weinig plaatsen op deze wijze te bekijken is. Geniet van deze unieke demonstratie!

De smederij

Deze smederij bestaat al sinds 1748. We laten hier met trots zien hoe deze ouderwetse smederij werkt. Hier demonstreert de smid regelmatig de oeroude ambacht. Met zijn verhaal erbij treedt u binnen in de harder tijd van de weleer. Wanneer de smid niet in de smederij is dan vindt u hem vast in ’t Stokertje aan de overkant, dit is waar hij zijn dagelijks brood verdient. Uiteraard werkt de smid ook in opdracht en levert maatwerk ook voor u. Werkzaamheden in de historische smederij zijn o.a. het herstel en onderhoud van ouderwets hang- en sluitwerk van de gebouwen in het dorp Orvelte.

Oude ambachten

De klompenmakerij

Ontdek hoe ze vroeger klompen maakten. Het is nog een hele taak om van een blok hout tot een klomp te komen. Bij de Klompenmakerij in Orvelte kunt u stap voor stap zien hoe dit in zijn werk gaat. De klompenmaker maakt een deel met de machine en een ander deel met de hand. Mensen van het platteland droegen de klompen dagelijks, maar ze verfden de klompen niet. Op zondag schuurden ze zelfs met wit zand. Dit deden ze omdat ook ze ze ook droegen naar de kerk.