Schaapskooi Drenthe

Heeft u altijd al eens willen zien hoe de oude schaapskooi Drenthe eruit zou zien? Bij de schaapskooien in Orvelte kunt u precies zien hoe de stallen vroeger opgebouwd zijn en kunt u zien hoe dit allemaal ingedeeld was.

schaapskooi Drenthe

Historie

Nu trekt de Orvelter kudde vanuit de grote schaapskooien op de brink naar de heide, maar een eeuw geleden had elke boer zijn schapen in een eigen kooi. Deze stond apart op het erf of was in het verlengde van de boerderij aan de achtergevel gebouwd. De Bruntingerhof bijvoorbeeld is voorzien van zo’n aangebouwde schapenstal. De meeste schaapskooien bestonden uit twee delen. In het ene deel overnachtten de schapen, in het andere lag hooi opgeslagen om de schapen en de koeien de winter door te helpen. Aan de buitenkant is die tweedeling te zien: bij het hooivak reiken de wandplanken tot aan de grond, terwijl bij het stalgedeelte het onderste deel van de wanden gemetseld is. Muurtjes waren beter bestand tegen de inwerking van de schapenmest dan hout. Bedenk verder dat horizontale wandplanken handiger waren dan verticale. Dan hoefde je alleen de onderste te vervangen als die waren doorgerot. De schaapskooi had een verdiepte vloer waarop de schapen vrijelijk pisten en poepten. Regelmatig werden nieuwe heideplaggen of maaisel en resten stro van graan en boekweit de potstal in gebracht. Als de stal vol was, werd deze plaggenmest op het erf op een hoop gezet. Of in augustus na de oogst direct de akkers op gereden om te worden ondergeploegd.

Activiteiten in Orvelte omgeving

In en om Orvelte zijn aanzienlijk veel dingen te doen. Met de grote hoeveelheid heide zijn er een aantal wandelroutes beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld voor de het Drenthepad en op 2 kilometer afstand is het Pieterpad. Voor de fietsers zijn er allerlei diverse routes uitgestippeld.

Kom de schaapskooi Drenthe bezoeken

U bent van harte welkom in Orvelte om onze schaapskooien te bekijken.