ONTDEK ORVELTE IN ÉÉN OF MEERDERE DAGEN

In en rondom Orvelte is genoeg te beleven!

Als u door Orvelte loopt ziet en voelt u geschiedenis. Orvelte is het #oerdorp van Drenthe. En dat zeggen wij niet zomaar! In een oorkonde uit 1362 wordt het dorp aangeduid als Oervelde. Deze oudste notatie geeft de afkomst van de plaatsnaam aan: het dorp “Over het veld”.

Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp en heeft de status beschermd dorpsgezicht. Het is een levendig & gastvrij dorp, waar mensen normaal wonen & werken in een authentieke omgeving die nog echt de sfeer van een 19e-eeuws Drents esdorp uitademt.

Wij laten u graag kennismaken met het #oerdorp van Drenthe: Orvelte.

Monumentendorp Orvelte is net een keuzemenu, met voor ieder wat wils!

Enerzijds het historische verleden en anderzijds het heden en dagelijkse leven in nostalgische sfeer. Naast genieten van het dorp, met achter bijna elke deur een leuke belevenis, kunt u er ook genieten van het mooie Drentse landschap. Niet alleen in het dorp proeft u nostalgie ook tijdens een wandeling over het Orvelterveld waant u zich in vroeger tijden.

Lekker strun’n (snuffelen) langs de oude boerderijen en huizen: deur in, deur uit. Op zoek naar het verhaal en de nostalgie van vroeger. De bordjes wijzen u de weg, maar waar moet u beginnen? Orvelte is namelijk geen museum waarin u langs een vaste route langs alle hoogtepunten loopt, maar het is een keuzemenu. U kiest zelf wat u leuk vindt en hoe u het dorp en haar omgeving wilt verkennen.

Lees over het Mysterie van Orvelterveen >>

Het Mysterie van Orvelterveen

Vanaf de 13e of 14e eeuw tot omstreeks 1670 heeft er in de buurt van Oud-Orvelte, op de plaats van de Meeuwenplassen, een kleine nederzetting gelegen. Dit Orvelterveen bestond, net als Orvelte, uit vijf erven en is waarschijnlijk gesticht door de vijf boerenfamilies uit Orvelte die toentertijd daartoe gerechtigd waren. De nederzetting is in de loop van de 17e eeuw verlaten, waarschijnlijk door uitputting van de grond. Was het Bommen Berend of een reus ? Maar er gaan ook verhalen dat het dorpje zou zijn verwoest door de troepen van de bisschop van Munster, beter bekend als Bommen Berend. Die trok al plunderend op tegen Groningen en is al plunderend met hangende pootjes is afgedropen. Een interessante volksoverlevering doet uit de doeken dat de reus Brammert de hand heeft gehad in de verwoesting van Orvelterveen. Lees daarvoor het prachtige verhaal van Marieke van Orvelterveen, liefst de ongekuiste versie.

Lees over boerderij Bruntingerhof >>

De oudste boerderij van Midden-Drenthe

Dit is de oudste boerderij in de gemeente Midden Drenthe en staat vanaf eind jaren ’60 in het dorp Orvelte. De boerderij is vermoedelijk tussen 1560 – 1650 gebouwd en heeft tot de verhuizing naar Orvelte in Bruntinge gestaan. In de eerste helft van de 18e eeuw is de boerderij uitgebreid met een hooischuur en schaapskooi en is het woongedeelte verlengd. De Bruntingerhof is in 2022 volledig verbouwd tot een bezoekerscentrum. Ook het Toeristisch Informatiepunt is toen in de Bruntingerhof ondergebracht.

Een dagje Orvelte is geschikt voor elke beurs!

Het hele dorp, met haar prachtige monumentale boerderijen, is op zich al een bezienswaardigheid. En het leuke is dat er gewoon gratis langs kunt lopen over de oude klinkersstraatjes.

En als je goed oplet zie je gewoon buiten bijzondere objecten uit vroeger tijden. Zoals bijvoorbeeld een veldoven, vroeger deelden buren samen een veldoven om brood in te bakken, op het erf van de Bruntingerhof staat nog zo’n veldoven. Maar ook de winkeltjes en andere bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken, voor een museum of demonstratie soms een kleine bijdrage gevraagd.

Het ultieme startpunt van uw bezoek aan Orvelte

Om uw bezoek goed te beginnen raden wij u aan om bij het Ottenshoes binnen te stappen. Hier wordt de multmedia voorstelling “Het Orvelter Dagboek” vertoond.  Alles wordt uit de kast gehaald om het aantrekkelijk te maken, ook voor jonge bezoekers. U beleeft de drie waargebeurde verhalen levensecht en aan den lijve, want aan beide kanten lichten vitrines op en voelt u de wind echt om uw oren waaien.

In het Ottenshoes kunt u de kamers waar de familie Ottens vroeger leefde bewonderen. De prachtige stijlkamer, die bijna nooit gebruikt werd en alleen bedoeld was om mee te pronken. Of de echte woonkamer, hier hangt nog de sfeer van vroeger, van het hardwerkende boerengezin.

Lees over het Ottenshoes >>

Wonen & leven in een Drentse boerderij

Wat zijn die stoelen om de tafel klein! Vroeger werden volwassenen gemiddeld 1,50 meter lang. Omdat de Nederlanders in de loop van de tijd steeds langer werden, zijn er blokjes hout onder de stoelpoten getimmerd. Ook de bedsteden zijn klein, we kunnen ons nu niet voorstellen dat er hele gezinnen in sliepen, soms wel vier of zes personen per bedstede. Allemaal zittend, want liggend slapen vonden ze vroeger een eng idee.

Ontdek de vele gezichten van Orvelte >>

De vele gezichten van Orvelte

Een oude snoepwinkel, een gezellig restaurantje of een kinderboerderij: hier is voor iedereen iets leuks te beleven. Die veelzijdigheid maakt dit nostalgische dorp geschikt voor een uitje met het gezin, familiedagen of andere groepsuitjes. De één vermaakt zich de hele dag in de straatjes van Orvelte, terwijl de ander alle gezellige winkeltjes en galerijtjes afstruint. Of gaat u liever de natuur in? Dat kan, de omgeving leent zich uitstekend voor een heerlijke wandeltocht of fietstocht.

Orvelte lijkt wel een levend geschiedenisboek met een hedendaagse invulling.

Kinderen kunnen spelen met oud-Hollands speelgoed, zoals stelten en springtouwen. Maar ook een bezoek aan Zoo Bizar, een mini-dierentuin met bijzondere dieren, is zeer de moeite waard. Het lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar dat maakt Orvelte juist zo leuk! Ook de diverse demonstraties maakt Orvelte nog leuker dan het al is. Er is bijvoorbeeld een kaasmakerij, klompenmakerij, smederij, houtzagerij en nog veel meer leuke bezienswaardigheden. Juist de diversiteit maakt Orvelte zo interessant, want waar u ook naar binnen kijkt, het is overal weer anders.

Jong en oud genieten in en om Orvelte van de karakteristieke Drentse natuur.

Lekker de natuur in, ook dat kan, de omgeving van Orvelte leent zich uitstekend voor een heerlijke wandeltocht of fietstocht. Juist voor de kids is er een leuk wandelpad aangelegd. Het Houten Pad van Theodoor, dit is een wandeltocht over houten vlonders en bruggetjes. De wandeltocht gaat langs het verhaal van het varkentje Theodoor. Kinderen worden uitgedaagd om al hun zintuigen te gebruiken om zo Theodoor te volgen op zijn pad. Het pad slingert door de prachtige natuur, langs het water en door de bomen. Een leuke afsluiting van een leuk en leerzaam bezoek aan dit nostalgische monumentendorp.

Volg het pad van Theodoor >>

Volg het houten pad van Theodoor

Het Houten Pad van Theodoor is niet alleen een verhaal over een avontuurlijk varkentje. Het houten pad bestaat echt in de bossen van Staatsbosbeheer Orvelte! In het begin is het pad makkelijk te lopen. Verderop is het oppassen geblazen! Het pad gaat omhoog tussen de bomen en even later weer laag langs het water. Laat  Theodoor knorren, vogels fluiten en schapen blaten. Of klim in de holle boom, maak muziek of kruip in een vossenhol.