Bijzonder overnachten

Wilt u graag een keer bijzonder overnachten? In Orvelte is er genoeg keuze om te overnachten na een dagje rondkijken in het historische dorp. Word Tolpachter van Orvelte voor één weekend! Het Tolhuis staat bij de ingang van het dorp en is in 1870 gesticht, voeger betaalde men hier tol om verder te mogen. Tegenwoordig is het een ruime vakantiewoning voor 6 tot 8 personen en beleeft u binnenshuis vroegere tijden. Uiteraard is het tolhuis niet het enige verblijf in Orvelte. Er is keuze genoeg, er zijn diverse sfeervolle accommodaties. Van vakantiehuis tot pension, van bed & breakfast tot groepsaccommodatie! En als u er dan toch wat langer bent, maak dan ook eens een mooie wandeling over de aangrenzende heidevelden, de prachtige eslandschappen of in de uitgestrekte bossen. Ervaar de rust en het oergevoel van Drenthe.

Bijzonder overnachten

Historie Orvelte

Na het principebesluit van de Westerborker gemeenteraad in 1967 passeerde op 1 april 1968 de oprichtingsakte van de Stichting Orvelte. ‘Meneer de burgemeester’ werd voortaan ‘meneer de voorzitter’. Artikel 2 van de statuten zei dat de stichting wilde werken aan ‘de instandhouding. Om zo nodig reconstructie van het Drentse esdorp Orvelte als levend monument van historische landelijke bouwkunst’. Verderop in hetzelfde artikel stond dat de stichting streefde naar ‘het op passende wijze dienstbaar maken van het dorp aan de recreatie’.

Doorzetten van het plan

In de beginfase van het project was het de grote angst van de initiatiefnemers dat alleen een monumentenstatus voor de boerderijen onvoldoende was om het oorspronkelijke karakter van het dorp vast te houden. Deze vrees werd voor een deel weggenomen toen minister Marga Klompé op 25 oktober 1967 tegelijk met het aanwijzen van de belangrijkste panden als rijksmonument van het hele dorp Orvelte een beschermd dorpsgezicht maakte. De definitieve stap naar de instandhouding van het dorp was het Bestemmingsplan Orvelte. In oktober 1968 werd dit door de gemeenteraad van Westerbork vastgesteld. ingewijden vermoeden dat jhr. mr. F.C.M van Rijckevorsel achter de schermen een belangrijke rol gespeeld heeft. ‘Jonker Frans’, zoals zijn collega’s hem vele jaren noemden, was jurist bij de Provinciale Planologische Dienst en tevens lid van de voorbereidingscommissie Orvelte. Nog steeds geldt dit bestemmingsplan als een schoolvoorbeeld van een krachtig instrument om met een historisch dorp om te gaan.