Over het monumentendorp Orvelte

Prachtige boerderijen

In Drenthe, met name in Orvelte, staan prachtige, rietgedekte Saksische boerderijen en andere rustieke gebouwen. Mooi om langs te wandelen, maar nog leuker om ook eens van binnen te bekijken. Bij een aantal van de boerderijen bent u van harte welkom!

Dorpshart centraal

Het dorpshart is regelmatig het centrale decor voor bijzondere evenementen en themadagen, folkloristische groepen, speciale markten, en theatervoorstellingen. Het is maar een kleine greep uit het grote aanbod. De pagina ‘dorpstour’ en ‘evenementen’ geeft u een duidelijk beeld van wat Orvelte allemaal te bieden heeft. Het is van belang goed de tijd te nemen voor een bezoek aan Orvelte.

Maar ook:

  • In Orvelte komt u er eindelijk achter wat klootschieten is. Probeer het zelf!
  • Doe een educatieve puzzeltocht, een steptocht of een GPS tocht door de prachtige natuur. leuk en leerzaam voor het hele gezin!
  • Creatief actief zoals gps-en, klootschieten en puzzeltochten in Orvelte kan het!
  • In Orvelte liggen de verhalen voor het oprapen. Als u met een gids door het dorp wandelt, hoort u grote en kleine wetenswaardigheden.
  • Ook voor zakelijke en particuliere feesten en partijen en voor speciale arrangementen kunt u in Orvelte terecht. Zie ook de pagina “arrangementen”

Even bijkomen!

Wilt u even bijkomen van alle indrukken, breng dan een bezoek aan één van de karakteristieke horecagelegenheden. Als het weer het toelaat, kunt u natuurlijk ook gebruik maken van de verschillende picknicktafels in het dorp.

“Live” demonstraties

De smid is nog regelmatig aan het werk in de smidse. Zo niet, dan vindt u hem vast in de werkplaats van ‘t Stokertje waar hij zijn dagelijks brood verdient. Pas op! Het vuur waarin hij zijn hoefijzer smeedt, is echt heet!  Heeft u wel eens gezien hoe de klompenmaker een blok hout omtovert tot een echte, gave klomp? In de zuivelfabriek van 1899 ziet u hoe biologische kaas gemaakt wordt. Met een beetje geluk ziet u de schaapsherder met zijn kudde bij de schaapskooi.

Winkelen in Orvelte

In Orvelte neemt u een kijkje in het verleden, maar wel met beide voeten stevig in het heden. De winkels in Orvelte zijn helemaal van deze tijd. U kunt in ons dorp o.a. terecht  voor streekproducten en souvenirs. Ook het Oudhollandse snoep – van polkabrokken tot ulevellen – ontbreekt hier niet! Klik op ´dorpstour´ voor een volledig overzicht van het winkelaanbod in Orvelte.

Spelen in Orvelte

Net buiten het dorp is een avontuurlijke speelroute “Het houten pad van Theodoor”.  Voor de kleintjes biedt De AmbachtenTuin veel speel vermaak, zoals klompjes schilderen, kopspijkeren en nog veel meer. Kortom, Orvelte is ook ideaal voor kinderfeestjes en partijen.