Jan Kruis Museum

 • opening1-768x432
 • image001
 • opening2-768x432
 • opening3-768x432
 • opening5-768x432

Plaats Categorie: Betaalde bezienswaardigheden

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
 • Jan Kruis werd vooral bekend door de strip ‘Jan, Jans en de Kinderen’. In deze strip wist hij een tijdsbeeld te typeren van een doorsnee Nederlands gezinsleven in levendige lijnen en met een heel eigen spreektaal. Wie kent niet de “jeweetwel-kater” en “hoi pipeloi”?

  In dit museum zie je dat Jan naast strip- en reclametekenaar, ook een veelzijdig beeldend kunstenaar was. Ook maakte hij prachtige portretten en illustraties van onder andere Woutertje Pieterse.

  Strips

  Jan Kruis heeft veel strips getekend, zoals onder andere de strips Jan, Jans en de kinderen, Sjors en Sjimmie, Gregor, Tommy, en Kwynk.

  Toegepaste kunst en illustraties

  We stappen terug in de tijd en gaan naar Jan Kruis zijn geboortestad Rotterdam met de toegepaste kunst en illustraties waar Jan Kruis zijn loopbaan mee begon.

  Schilderijen

  Tussen het werk van Jan Kruis, vind je schilderijen van bekende Nederlanders uit zijn tijd, zoals: Marten Toonder, Mies Bouman, Willem Duys en Simon Carmiggelt. Er is ook een groot schilderij van het koningshuis waar Alexander nog als ondeugend jongetje op te zien is.

  Woutertje Pieterse

  Jan Kruis maakte een rijk geïllustreerde uitgave van Multatuli’ s klassieker Woutertje Pieterse. Het werk werd in twee delen door uitgeverij de Bezige Bij, in groot formaat uitgebracht. Een selectie uit de originele schilderijen en tekeningen is hier te zien.

  Sint Pannekoek

  En natuurlijk aandacht voor het door Jan Kruis bedachte feest van Sint Pannekoek op 29 november, dat inmiddels uitgegroeid is tot een landelijke traditie.

  Teken je mee?

  Ga bij Jan aan de tekentafel zitten en leer van de tekenaar zelf hoe je een van zijn karakters kunt tekenen. Op een groot beeldscherm laat Jan Kruis ons stapje voor stapje zien hoe je de tekening opbouwt. Je kiest eerst zelf wie je wilt tekenen en dan teken je met hem mee. Natuurlijk zijn er papier en potloden in overvloed.

  Entreeprijzen

  Volwassenen                      €4,50
  Kinderen 4 tot 12 jaar       €1,50
  Kinderen tot 4 jaar            Gratis

  UITZONDERINGEN OPENINGSTIJDEN

  Mei – juni: Gesloten op maandag
  September – oktober: Gesloten op maandag
  Herfstvakantie (10/10 – 25/10): Op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend.
  November – december: Op maandag en vrijdag gesloten.
                                          

 • Geen Records Gevonden

  Sorry, er zijn geen records gevonden. Pas uw zoekopdracht aan en probeer het opnieuw

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.