Landgeiten keuring

 • landgeitenkeuring_orvelte
 • Geitenkeuring
 • Geitenkeuring2
 • Geitenkeuring3
 • Geitenkeuring4

Evenement Categorie: Agenda

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
 • Elk jaar organiseert de Landgeitenfokkersclub Drenthe een provinciale keuring van landgeiten op de brink in Orvelte. Eind augustus is precies de goede tijd om een keuring voor landgeiten te houden. De keuring moet niet te vroeg in het jaar plaatsvinden want dan zijn de lammeren nog niet voldoende volgroeid om gekeurd te worden. De keuring mag ook niet te laat in het jaar plaats vinden want het dek seizoen voor de geiten begint in september en tijdens de keuring worden ook de bokken geselecteerd die in het najaar de geiten mogen dekken.

  De Nederlandse Landgeit is het enige oorspronkelijke Nederlandse geiten ras en heeft eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land bepaald. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. De bakermat van deze geit ligt op de droge zandgronden in Nederland. Daarom is het ook zeer passend om de keuring in Orvelte te houden. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw stond dit ras op het punt van uitsterven als gevolg van kruisingen met meer productieve buitenlandse rassen. Een groep enthousiaste fokkers heeft er voor gezorgd dat er nu weer ongeveer 2200 dieren ingeschreven staan in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten. De meeste landgeiten worden door particulieren gehouden. Daarnaast lopen er veel landgeiten in natuurterreinen, waar zij zich tegoed doen aan berken, bramen en andere opslag en op die manier de beheerders helpen om het terrein open te houden.

  Het is de moeite waard om deze prachtige dieren te komen bekijken. De bokken vallen op door hun geweldig grote horens. Ook de geiten zijn gehoornd. Landgeiten zijn niet eenkleurig maar hebben zeer diverse kleuren. De bokken moeten lange haren hebben maar de geiten mogen zowel lang- als kortharig zijn. U zult dan ook een hele bonte verzameling van dieren zien als u de keuring bezoekt. Dit historische geitenras is vanaf 10.00 uur te aanschouwen op de Brink in Orvelte en de keuring wordt afgesloten met een prijsuitreiking die rond 15.00 uur plaats vindt. De Landgeitenfokkersclub Drenthe heet u van harte welkom op deze keuringsdag.
  Wilt u meer weten over de Nederlandse landgeit ga dan naar onze website www.landgeit.nl

 • Geen Records Gevonden

  Sorry, er zijn geen records gevonden. Pas uw zoekopdracht aan en probeer het opnieuw

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.